Založ si blog

„rasizmus“ voči čiernym zvieratám – syndróm čierny pes

 

Neuveríte, akí až dokážeme byť prízemní a jednoduchí. Inteligentný človek nekoná na základe predsudkov, povier a strachu spôsobeného filmami, knihami či babskými povedačkami, na tom sa zhodneme všetci. Bohužiaľ sa o fenoméne, o ktorom budem písať na Slovensku v kruhoch milovníkov zvierat vôbec nehovorí, čo je….zlé.

Veľmi populárny americky inzertný portál https://www.petfinder.com/blog robil interné výskumy, podľa ktorých zistil, že čierne psy majú 5 krát menšiu šancu adopcie z útulku, alebo kúpy od chovateľa. Sú usmrcované z dôvodu nadbytočnosti, aj keď sú mladé, zdravé a s dobrou povahou. Ľudia si všeobecne myslia, že z dôvodu čiernej farby nie je u nich tak jednoduché prečítať ich výraz tváre, ako u bledších psíkov. Boja sa ich. Čierne psy majú negatívny imidž už z minulosti, vďaka knihám a filmom, ktoré ich týmto odsudzujú na skorú nespravodlivú smrť. Veľký, desivý čierny pes môže byť videný v horore Pes baskervillský, v populárnej sérii Harry Potter, ako aj vo filmovej verzii The Omen, atd. . Čierne mačky sa spájajú s čarodejnicami, poverami a smolou.

Podľa vyjadrení fotografov z portálu http://www.blackpearldogs.com/ sú čierne psy bez domova z jednoduchého dôvodu, nie sú na fotkách tak fotogenické a milé ako svetlejšie psy a ich výraz vyzerá agresívnejšie a tvrdšie.

Najrenomovanejší psychologicky časopis http://www.psychologytoday.com/blog/canine-corner/201110/are-black-dogs-less-lovable uvádza ďalšie dôvody: Dôvod, prečo sú čierne psi odmietané je súčasťou štruktúry nášho kultúrneho dedičstva. V dávnych egyptských, gréckych, rímskych a severskej mytológiách boli čierne psi spájané so smrťou a nadprirodzenom. Čierne psy boli vyslancami zla a v európskom folklóre sú to démonické čierne bytosti vyskytujúce sa na cintorínoch či miestach, kde sa vyskytlo násilie. Vždy sú to čierne psy s červenými očami s ohnivým žiarou. Ak má diabol psa, ten bude veľký a čierny. Ľudia, ktorí pracujú s adopciami psov tvrdia, že tieto negatívne myšlienky vznášajúce sa v našom podvedomí sa stali stereotypom, ktorý je podporovaný myšlienkou zničenia čiernych psov, ktorá sa často objavuje vo filmoch a knihách. Potenciálni majitelia domácich zvierat sa mylne domnievajú, že všetky čierne psy sú agresívne a ak má niekto také zviera, môže to viesť ľudí k domnienke, že majiteľ má rovnaké negatívne vlastnosti, ktoré sú spojené s veľkými čiernymi psami.

Tento portál prináša aj zaujímavý poznatok, že Churchill nazýval svoje silné depresie názvom „čierny pes“. Bolo to z jednoduchého dôvodu, ľudia si odpradávna spájajú čiernu farbu s depresiou, smútkom a nepokojom.

 

Podľa Friedmana http://schott.blogs.nytimes.com/2009/10/13/black-dog-syndrome/?_r=0 sú čierne psi a mačky v útulkoch prehliadané kvôli poverčivosti, pretože sú menej fotogenické alebo preto, že sú považované za desivé. Niektorí inteligentní majitelia útulkov to riešia špeciálnymi akciami, kde upozorňujú na čiernych prehliadaných psov.
Populárny vedecký portál rieši tento problém v zaujímavej analýze http://io9.com/black-dog-syndrome-teaches-us-something-very-important-1575185077

Syndróm čierneho psa je veľmi jednoduchý efekt, ktorý si všimli zamestnanci útulkov po celom svete. Dobrovoľníci v útulkoch nie sú zvyčajne nadšení príchodom čiernych psov a mačiek. Neskonale milujú zvieratá a preto vedia, že tieto zvieratá čaká dlhodobý pobyt alebo dokonca eutanázia.
Bez ohľadu na to, o aké sladké a dobromyseľné zviera sa jedná, ak ľudia vidia tmavú srsť, obyčajne nad takýmto psíkom či mačičkou váhajú. Čierne psy sú vždy zdrojom bolesti, lebo sa väčšinou neadoptujú. Syndróm čierneho psa je známy a notorický preskúmaný veterinármi, pracovníkmi útulkov a ochranármi. Výsledky analýz v Amerike aj v Európe boli skľučujúce. Vedci sa pýtali ľudí, čo si myslia o tmavo sfarbených psoch. On-line štúdie ukázali, že svetlé psy boli považované za príjemnejšie, svedomité a emocionálne stabilné. Čierne boli ich opakom. Potvrdilo sa, že ľudia sa boja čiernych psov, a to najmä veľkých. Humánne spoločnosti a útulky potrebujú buď povzbudiť ľudí, aby si dali svojich tmavo sfarbených psov kastrovať a sterilizovať z dôvodu ťažkého hľadania nových domovov pre ich šteňatá alebo sa musí šíriť kampaň na zmenu vnímania ľudí voči psom s tmavo sfarbenou srsťou.

V informačnej agentúre NBC NEWS (http://www.nbcnews.com/id/23472518/ns/health-pet_health/t/black-pups-face-doggie-discrimination/#.VIRoE3uYDN0 ) odborníci vyjadrili presvedčenie, že väčšina čiernych psov je utratená. Ľudia si často prenášajú povery o čiernych mačkách na čiernych psov.

Portál http://www.slate.com/articles/health_and_science/science/2014/06/black_dog_syndrome_are_people_racist_against_black_pets.htmlotvára tento problém v článku o rasizme páchanom na psíkoch. Mytológia okolo čiernych psov je ponurá. Štúdia psychológov v štáte Pensylvánia v r. 2013 uviedla, že pre ľudí sú obrázky čiernych psov desivé. Ľudia považovali čiernych psov za menej adaptabilných, menej priateľských a strašidelných. Fotky čiernych zvierat nemajú potrebnú iskru na to, aby sa zapáčili ľuďom. „Ich tváre vyzerajú menej expresívne a ich oči sa strácajú v čiernej farbe,“ hovorí fotograf Fred Levy, ktorý vedie svoj projekt Black dog. Vysvetľuje to tým, že na fotke často vidíte len čiernu siluetu.

Tento článok by si malo prečítať čo najviac ľudí, lebo na Slovensku je to ešte „neprebádaná zem“ a osvete sa v tomto smere nevenuje nikto. Myslím si, že rasizmus voči čiernym psom je absolútny primitivizmus, nedostatok intelektu a hanba 21. storočia.

 

 

Zachránený pes z útulku, alebo z cigánskej osady by mal byť v každej druhej rodine na Slovensku.

19.11.2018

Umrela nám Tapka, pri operácii sa jej zastavilo srdiečko. Naša x husky a NO, ktorá s nami šťastne žila v byte. Písala som o nej tento blog. Prečo je slovenský pes v byte šťastný a slovenský pes vonku nešťastný? ? ? Trúchlila som. Vedela som ale, že ak niekto tvrdí, že miluje zvieratá BOL BY POKRYTCOM ak by doma vyplakával, keď sú na Slovensku tisícky psov, [...]

Prečo je slovenský pes v byte šťastný a slovenský pes vonku nešťastný? ? ?

10.11.2015

Máme psa, žije s nami v byte. Je to hyperaktívna kríženka severského a ovčiarskeho plemena, prvé dva roky strávila na 2000 m štvorcových, mala krásny výbeh ale nemala kontakt. Nemala kontakt so zvieratami, nemala kontakt s ľuďmi, jediné pozitívne bolo, že behala. Paradoxne v akomkoľvek čase sme za ňou prišli, sedela po väčšinou pri bráne a smutne nás čakala alebo [...]

Predvianočný list a poďakovanie Martinovi Poliačkovi a Lucii Nicholsonovej od vecí ako napr. krásna čuvačka Ťapka

14.12.2014

Dobrý deň, vzhľadom na hlasovanie v parlamente zo dňa 11.12 2014 o dvoch návrhoch, ktoré ste predložili Vy, Martin Poliačik a Lucia Nicholsonová (v prvom sa má definícia zvieraťa zmeniť z veci na cítiacu bytosť a v druhom návrhu sa navrhuje sprísnenie kontroly chovu psov a zamedzenie ich nekontrolovaného množenia u množiteľov, ktoré často prebieha v podmienkach [...]

kalamita, lykožrút, Čierny Balog

Mimoriadnu situáciu pre lykožrúta rozšírili aj na okresy Revúca a Detva

23.04.2024 10:56

Na lykožrútovú kalamitu v okolí Čierneho Balogu upozornili lesníci začiatkom marca.

medveď, svit

Po cyklistickom chodníku vo Svite sa pohyboval medveď

23.04.2024 10:43

Mesto Svit v Popradskom okrese vyzýva obyvateľov i návštevníkov na opatrnosť.

sunak

Rada Európy aj OSN kritizujú plány Británie na deportácie migrantov do Rwandy

23.04.2024 10:35

Migrantov by mali deportovať bez ohľadu na ich pôvod, ak prídu do Británie nelegálne.

Hasičské auto / Hasiči / Požiar / Požiarnik /

Pre požiar vo Výbornej prišli o strechu nad hlavou takmer dve desiatky ľudí

23.04.2024 10:13

Pri požiari štyroch jednoduchých stavieb sa nikto nezranil.

tapka

Vo voľnom čase pomáham tým čo to potrebujú. Nasledujúce citácie povedia viac ako môj popis... "Tí čo neboli schopní počuť hudbu považovali tých, čo tancovali za bláznov".....F. NIetzsche "Nehovorte mi, že nebo je hranica, keď viete, že na mesiaci sú ľudské stopy"...unknown auth " Keď Vám hlas vo vnútri hovorí, že neviete maľovať...maľujte!!! Ten hlas stíchne " V.V.Gogh " Žiadny veľký úspech sa nikdy nedosiahol bez entuziazmu" Emerson "Vtedy keď budeme ticho o veciach na ktorých záleží, prestaneme žiť!!!!" M.L.King JR

Štatistiky blogu

Počet článkov: 15
Celková čítanosť: 111323x
Priemerná čítanosť článkov: 7422x

Autor blogu

Kategórie