Založ si blog

Prečo je slovenský pes v byte šťastný a slovenský pes vonku nešťastný? ? ?

Máme psa, žije s nami v byte. Je to hyperaktívna kríženka severského a ovčiarskeho plemena, prvé dva roky strávila na 2000 m štvorcových, mala krásny výbeh ale nemala kontakt. Nemala kontakt so zvieratami, nemala kontakt s ľuďmi, jediné pozitívne bolo, že behala. Paradoxne v akomkoľvek čase sme za ňou prišli, sedela po väčšinou pri bráne a smutne nás čakala alebo pozorovala dianie za plotom. Občas sa prebehla ale po rokoch bol ten priestor pre ňu tak nezaujímavý a bez podnetov, ako je pre akúkoľvek živú bytosť život v jednom priestore. Prečo asi? Lebo je to svorkové zviera, čo znamená, že potrebuje k životu spoločnosť, presne tak ako ju potrebujú ľudia.

Každý majiteľ psa, ktorý žije na dvore vám väčšinou povie, že pes väčšiu časť dňa prespí. Tri krát hádajte prečo??? Lebo 24 hodín nevydrží behať ako pajác a hľadať podnety v unudenom živote, sám a na tom istom mieste.

Vzali sme hyperaktívnu kríženku severského a ovčiarskeho plemena do bytu. Vyrástli sme na slovenskom obmedzenom „pes v byte trpí“, o to väčší šok nás ale čakal nasledujúce roky. Fenka je šťastná, že má svorku (po 10 rokoch si dovolím tvrdiť, že jej rozumiem). Je šťastná, že má svoju blízku bytosť, keď má vonku každý deň svojich 10 km, celý deň prespí, alebo si len tak prejde po byte a „kontaktuje sa s nami“. Trochu matematiky…počítajte koľko metrov pes môže prejsť po byte, ak ste preč…počítajte koľko metrov pes môže prejsť, keď je na reťazi alebo v koterci.

Dostávam sa k jadru veci. Slovenské psy, KTORÉ NIE SÚ V BYTE ALE VONKU! Tá naša nádherná mentalita, to pyšné uviazanie psa na reťaz, to pre mňa nepochopiteľné zavretie psa do koterca!!!!Takéto Slovenské indivíduá „riešia“ psov v byte. Ľudia si nechcú brať psov z útulkov, lebo si myslia, že by trpel!!??? Vážení:

  1. Pes na dvore a reťazi je brutalita najhrubšieho zrna, čo má ten úbožiak z toho, že vidí nebo alebo vidí vrabce???? Keď ho pustíte a nie ste slepí vidíte ako behá…ako sa teší niekoho prítomnosti. Prečo? Lebo pes potrebuje pohyb a spoločnosť. Myslíte, že ti slovenskí psy na reťaziach ju majú? Jeden metrový vychodený kruh na celý život.
  2. Druhá slovenská obmedzená chuťovka – pes v koterci, fakt neviem čo je brutálnejšie. Akože kriminálnik patrí do väzenia, ale prečo ste tam preboha dali najlepšieho priateľa človeka? Funkciu má akú? Záhradný alarm? Alebo sa na neho pozeráte z okna, aby ste mali zábavu keď sa točí dookola, šteká a naráža do mreží?
  3. Psy v útulkoch či v núdzi… a byty. K tomuto Vám poviem len toľko. Pes v byte, ak nie ste leniví a bezohľadní, má svoje pravidelné venčenia a nejaký ten šport, prechádzku, návštevu nejakého miesta, kontakt s vami, dotyk… Psy vo väčšine útulkov SÚ ŠŤASTNÍ, ak sa dostanú von z koterca aspoň na hodinu. Slovenská realita je taká, že útulky sú preplnené psami, ktorí slúžili na biznis alebo ich niekto vyhodil, alebo si tupý Slovák myslel „fena musí mať aspoň raz za život šteniatka“. Ľudia v útulkoch (karanténach, organizáciách) nevedia kam skôr skočiť, predierajú sa pomedzi miesta preplnené psami. Stále ste toho názoru, že pes, ktorý potrebuje domov by sa mal v byte zle???

Tak sa poštípte a prebuďte do reality. Realita je taká, že pes sa má tak, ako sa človek o neho stará. Psy v bytoch sa veľakrát majú fantasticky a slovenské psy vonku sú veľakrát úbohé chudiatka.

Áno, sú psy na dvoroch, ktoré sú voľne pustené. Dostanú nažrať a napiť, prvý rok života im niekto hodí loptičku a zvyšok života pozerajú cez mreže plotov. Desať rokov, jeden dvor, žiadny nový pach, žiadna nová stopa, žiadny fyzický kontakt, nič nové…veci, ktoré potrebuje každý mysliaci a cítiaci jedinec aby sa nezbláznil. Jediná výhra, že majú voľný pohyb, ale má sa pes v byte v porovnaní s ním až tak zle?

 

Ľudia, ktorí nechcú psa do bytu, lebo by sa trápil, sa veľmi mýlia. Stačí, aby si človek dal dokopy dva a dva, nebol v stáde a tupo nekonzumoval „názory“ našich dedkov a babiek, ktorí používali psov ako vec strážiacu obydlie v čase recesie.

V prípade, ak môžete dať domov opustenému zvieraťu a žijete v byte, verte, že mu bude lepšie s vami ako za mrežami útulku, nevyhovárajte sa.

A pre tých, ktorí majú psov na reťaziach a v kotercoch a splnili si tým „spoločenskú“ povinnosť: dom, auto, deti, pes….sú presne tí, ktorí by mali dostávať pravidelné návštevy a pokuty od nadriadených orgánov za zanedbanie starostlivosti o spoločenské zviera. Zákon pozerá aj na toto, ale o tom v ďalšom blogu.

 

P.S. Nechcem sa dotknúť úžasných majiteľov zvieratiek, ktorí majú psíkov vonku a nezabudli, že ich majú a podľa toho sa k ním aj chovajú. A ľudia, ktorí pracujete s opustenými zvieratami, nechápte prosím tento blog útočne!!!!!

 

Zachránený pes z útulku, alebo z cigánskej osady by mal byť v každej druhej rodine na Slovensku.

19.11.2018

Umrela nám Tapka, pri operácii sa jej zastavilo srdiečko. Naša x husky a NO, ktorá s nami šťastne žila v byte. Písala som o nej tento blog. Prečo je slovenský pes v byte šťastný a slovenský pes vonku nešťastný? ? ? Trúchlila som. Vedela som ale, že ak niekto tvrdí, že miluje zvieratá BOL BY POKRYTCOM ak by doma vyplakával, keď sú na Slovensku tisícky psov, [...]

Predvianočný list a poďakovanie Martinovi Poliačkovi a Lucii Nicholsonovej od vecí ako napr. krásna čuvačka Ťapka

14.12.2014

Dobrý deň, vzhľadom na hlasovanie v parlamente zo dňa 11.12 2014 o dvoch návrhoch, ktoré ste predložili Vy, Martin Poliačik a Lucia Nicholsonová (v prvom sa má definícia zvieraťa zmeniť z veci na cítiacu bytosť a v druhom návrhu sa navrhuje sprísnenie kontroly chovu psov a zamedzenie ich nekontrolovaného množenia u množiteľov, ktoré často prebieha v podmienkach [...]

„rasizmus“ voči čiernym zvieratám – syndróm čierny pes

07.12.2014

Neuveríte, akí až dokážeme byť prízemní a jednoduchí. Inteligentný človek nekoná na základe predsudkov, povier a strachu spôsobeného filmami, knihami či babskými povedačkami, na tom sa zhodneme všetci. Bohužiaľ sa o fenoméne, o ktorom budem písať na Slovensku v kruhoch milovníkov zvierat vôbec nehovorí, čo je….zlé. Veľmi populárny americky [...]

SIS / Slovenská informačná služba /

Slovensko dostáva už len filtrované informácie od tajných služieb, tvrdí Galko. Gašpar to označil za hoax

25.04.2024 16:16

Poslanec Tibor Gašpar dodal, že výmeny informácií na úrovni spravodajských služieb nie sú verejné veci.

harvey Weinstein

Súd zrušil odsúdenie Weinsteina za sexuálne delikty, začne sa nový proces

25.04.2024 16:02, aktualizované: 16:09

Na slobodu sa 72-ročný Weinstein podľa CNN nedostane.

bielorusko, cvičenia

Minsk bol napadnutý, odrazili sme útok z Litvy, tvrdí Bielorusko. Absolútny nezmysel, hlási Vilnius

25.04.2024 15:58

Takéto vyhlásenia je možné pokladať za neustálu nepriateľskú provokáciu a informačný útok proti nám, ktoré nemajú nič spoločné s realitou, tvrdí Litva.

Drucker, Kažimír, Bodis

Rezort školstva sa spája s inovatívnym projektom FinQ. Cieľom spolupráce je zlepšiť finančnú gramotnosť žiakov

25.04.2024 15:51

Ide o súčasť širšieho úsilia podporiť inovácie vo vzdelávaní na základných i stredných školách.

tapka

Vo voľnom čase pomáham tým čo to potrebujú. Nasledujúce citácie povedia viac ako môj popis... "Tí čo neboli schopní počuť hudbu považovali tých, čo tancovali za bláznov".....F. NIetzsche "Nehovorte mi, že nebo je hranica, keď viete, že na mesiaci sú ľudské stopy"...unknown auth " Keď Vám hlas vo vnútri hovorí, že neviete maľovať...maľujte!!! Ten hlas stíchne " V.V.Gogh " Žiadny veľký úspech sa nikdy nedosiahol bez entuziazmu" Emerson "Vtedy keď budeme ticho o veciach na ktorých záleží, prestaneme žiť!!!!" M.L.King JR

Štatistiky blogu

Počet článkov: 15
Celková čítanosť: 111348x
Priemerná čítanosť článkov: 7423x

Autor blogu

Kategórie